dinsdag 19 januari 2016

W.O.L.F. - Boris O. Dittrich

Het verhaal
Wanneer in een Berlijns park een hoofd in een plastic tas wordt gevonden, staat het politieapparaat op scherp. Wie is het slachtoffer? Zijn er terroristen in het spel?
Politiecommissaris Fatima Ozturk leidt het onderzoek naar een organisatie die zich W.O.L.F. noemt en een anti-joodse en anti-islamitische campagne voert. Maar waarom lijkt collega Gerhard zich afzijdig te houden van het onderzoek? Wanneer zich plotseling een anonieme getuige aandient, doet Fatima een schokkende ontdekking waardoor ze voor een moeilijke persoonlijke keuze komt te staan.

Cover
Wit met blauw-grijs tinten. Een statig oud gebouw met een politieke uitstraling onderaan en een tak aan de bovenkant. Door de politieke uitstralig, in combinatie met de naam Dittrich maakt dat ik het boek niet zo snel zou oppakken.

Mijn mening

Berlijn voor Berlijners
Duitsland voor Duitsers
Dood aan moslims
Turken weg
Turkije in, Duitsland uit de EU
Islam is achterlijk
Duitsland moet ontsmet worden
IS niet hier, maar daar
Genoeg is genoeg
Jullie zijn gewaarschuwd
Dit is pas het begin!!!

Deze, en vergelijkbare, teksten staan op pamfletten die door heel Berlijn verspreid worden. Ze zijn ondertekend door een organistatie die zich W.O.L.F. noemt.

BAM! Meteen word je het verhaal in gezogen door de vondst van een hoofd, alleen een hoofd. Heerlijk, ik hou er van. Wat zou er gebeurd kunnen zijn? Van wie is het hoofd? Waar is de rest van het lichaam? Ik lees snel verder, hoe gaat het verhaal zich ontwikkelen?

Het verhaal springt terug in de tijd naar 'Ervoor'. Stukje bij beetje wordt het verhaal van verschillende kanten verteld. 
Allereerst heb je de politie. Je volgt hen tijdens het onderzoek, maar ook privé. De worstelingen onderling en het onderzoek. Ook het onderlinge vertrouwen wordt danig op de proef gesteld.
Dan heb je Wolfgang. Een jongeman aan de onderkant van de maatschappij. Hij woont met een aantal anderen in een kraakpand. Steeds meer verandert het in een soort commune die steeds extremer wordt richting alles wat niet Duits is. Ook binnen die groep blijft Wolfgang een buitenbeentje, alleen al omdat hij zich soms als vrouw verkleed.
Tenslotte heb je nog Milos en Amnon, een homopaar dat net, vanuit New York, in Berlijn is komen wonen. Milos werkt bij een Internationale organisatie die zich bezich houdt met het onderzoeken van misdaden tegen de menselijkheid. Amnon is beeldhouwer met glas (geen glasblazer of glaskunstenaar!). Daarnaast wordt hij in Berlijn geconfronteerd met zijn Joodse achtergrond.

Het boek staat vol met actuele thema's: extreem-rechts, terrorisme en vluchtelingen. Er komt een beginnend politicus in voor die vaag overeenkomsten met Wilders heeft (bv tsunami van moslims en politieke beweging: geen partij met leden, maar een beweging van het volk).

Een deel van het boek vertelt over de geschiedenis van de Joden in de oorlog in Berlijn. Die delen worden mooi en met liefde beschreven. Je merkt dat de schrijver zich er persoonlijk bij betrokken moet voelen. 
Sowieso is de schrijfstijl prettig en beeldend. Ik ben nog nooit in Berlijn geweest, maar kon me bijna voorstellen hoe het eruit ziet en hoe het er kan ruiken.

Richting het einde begon ik te hopen dat het een bepaalde kant op zou gaan. En dan niet zo zeer omdat het dan voorspelbaar is. Nee, meer als goede afronding van het verhaal. Een soort, gruwelijke, slagroom op de taart. Of die slagroom er ook inderdaad is....Nee, dat verklap ik niet.

Ik zou voor dit boek wel een nieuwe categorie thriller in het leven willen roepen: de maatschappelijke thriller.
Van te voren was ik best sceptisch. Weer een bekende Nederlander die zo nodig een boek (thriller...gaaaaap) moet schrijven.
Maar het boek heeft me zeer positief verrast. Wat mij betreft een echte aanrader!

5 sterren

Juul



Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten